• Dobrodošli u V razred

 • Biografija 
  Moje ime je Adisa Mrkaljević ,profesor sam razredne nastave. Diplomirala sam na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu, odsjek Razredna nastava. Radim kao nastavnik već 16 godina. U OŠ“ El-Manar“ radim od 2004.god. Ove školske godine vodim  peti razred i predajem im četiri nastavna predmeta.
   
  Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost:
  Programski zahtjevi obuhvataju oblasti čitanja i pisanja, interpretaciju književnih tekstova,gramatiku,pravogovor,pravopis i medijsku kulturu. Nastava se izvodi koristeći različite nastavne metode.To su metode teksta, demonstrativna, metoda ilistracije,posjete, te demonstracije medijskih sadržaja. Poseban akcenat je na pravilnom pisanju i izgovoru riječi i rečenica ( primjereno uzrastu ).
   
  Matematika:
  U petom razredu učenici proširuju znanja , uče brojeve u prvom milionu  te izvode  računske operacije množenje,dijeljenje,sabiranje i oduzimanje u skupu br. do 1 000 000. Proširuju skupove , uče N, No, uglove, trouglove ,te izračunavaju površinu i zapreminu.
  Nastava se izvodi uz korištenje osnovnih nastavnih sredstava, nastavnih listova, kviz igara, te individualiziranih zadataka na časovima učenja.
   
  Društvo:
  U petom razredu učenici uče o svojoj domovini, njenim geografskim obilježjima, kulturno-historijskim znamenitostima, te saobraćaju u BiH. Također se upoznaju sa saobraćajem u naselju i užem zavičaju. Učenici idu u  posjete raznim kulturno-historijskim znamenitostima, istražuju, izrađuju mape i plakate, koriste se udžbenikom-tabelama , povremeno ponavljamo uz kviz igre...
   
  Priroda:
  Izučavamo životne zajednice, biljke i njihov značaj za čovjeka. Upoznaju divlje, gajene i samonikle biljke. Učimo o uzgoju i zaštiti životinja. Također proširuju se znanja o ekologiji i važnosti  očuvanja životne sredine. Od početka školske godine učenici prikupljaju i presuju biljke ,praveći vlastiti herbarij. Izlaske i šetnje vani koristimo da bi na konkretnom primjeru vidjeli  ono o čemu učimo. Izvodimo praktične radove kada je to moguće, ilustrujemo, sadimo biljke  izvodeći oglede..Učenici dobivaju zadatak da nešto zasade i kući...
   
  Na kraju bih dodala jednu izreku koja kaže : „Djeci ne trebaju vaši konopci, već krila. Ako su bila satkana od ljubavi  na tim krilima će često svraćati k vama.“
   
  Poznato je da su entuzijazam nastavnika i pošten prijateljski odnos prema učenicima bitni elementi uspješnog poučavanja. Vodeći se tim, nastavnik ne može mnogo pogriješiti..
   
  Poučavajući svaki dan naučim nešto novo...

 •  
 •  
 •  
Osnovna škola "El-Manar"
Hamze Čelenke br. 1. Lužani, Ilidža-Sarajevo
Tel: (033) 626-077   Fax: (033) 764-111