• Dobrodošli u VII razred

 • Fatima Ćoralić - Profesor hemije

   

  Rođena sam u Bihaću 1988. godine. Nakon završene osnovne škole, završila sam Srednju medicinsku školu u Sarajevu, smjer Farmaceutski tehničar. Kroz srednju školi zavoljela sam hemiju i školovanje sam nastavila u tom smjeru.

  Diplomirala sam i magistrirala na Prirodno–matematičkom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za hemiju.

  U nastavi sam zaposlena pet godina, od toga već četvrtu godinu radim u Osnovnoj školi „Mehmed Handžić“.

   

  Hemija je predmet koji se izučava u osmom i devetom razredu osnovne škole.

  U osmom razredu učenici se uvode u zanimljivi svijet hemije, građu atoma, građu tvari. Uče o tome kako kombinacijom 118 sitnih čestica nastaje sve što nas okružuje. Upoznaju se sa periodnim sistemom elemenata i njegovom građom. Uvode se u pisanje i izjednačavanje hemijskih reakcija i izračunavanje stehiometrijskih zadataka. Uče o kiselinama, bazama i solima, njihovim formulama i osobinama. Krajem osmog razreda učenici započinju izučavanje anorganske hemije – nemetala.

   

  U devetom razredu hemija se sastoji od anorganske hemije metala, njihovih ruda, minerala u kojima se javljaju, načina na koji se dobijaju i upotrebne vrijednosti. Organska hemija sa biohemijom izučava se u drugoj polovini devetog razreda. Od nafte i najjednostavnijih organskih spojeva učenici dosežu do najkomplikovanijih organskih struktura bjelančevna, masti i ugljikohidrata, uz osvrt na njihovu ulogu i važnost u izgradnji i funkciji ljudskog organizma. Svo gradivo praćeno je pisanjem hemijskih formula, jednačina i izradom stehiometrijskih zadataka.

   

  U školskoj 2016/2017. pripala mi je čast biti razrednik šestog razreda, što sam i dan danas, u tekućoj 2017/2018. školskoj godini.

  Posao nastavnika je i težak, ponekad naporan, ali je najljepša profesija, koju čovjek mora iznimno voljeti da bi ju radio.

  Moja filozofija je da je nastava poput pozorišta - koliko je maštovita i zanimljiva vaša predstava, toliko pažnje privučete. Koliko pažnje privučete, toliko publika koja vas sluša upamti i razumije.

  Biti dobar nastavnik ne znači samo prenijeti znanje i vještine. Biti dobar nastavnik znači imati strpljenja i razumijevanja,  biti oslonac, prijatelj svojim učenicima. 

 •  
 •  
 •