• 4P program je nešto po čemu se naša škola posebno ističe, a to je program koji je nastao iz težnje da naši učenici napreduju što više u odgojnom smislu.

  „4P“ bi značilo prepoznavanje pozitivnih primjera ponašanja i donekle se razlikuje kod učenika razredne i učenika predmetne nastave.


  U razrednoj nastavi nastavnici svakodnevno papirnim novčanicama nagrađuju učenike koji učine nešto po čemu bi drugima mogli poslužiti kao primjer u ponašanju (skupljanje papirića, raspremanje učionice, pomaganje drugarima, pozdravljanje na hodniku...). Nakon toga, svake dvije sedmice u školskom atriju se organizuje Magaza na kojoj učenici koji su dobili novčanice za iste mogu da kupe za sebe nešto od školskog pribora, neku igračkicu ili slatkiš.


  U predmetnoj nastavi sistem nagrađivanja odvija se na način da svaki nastavnik ima mogućnost da u toku školskog časa cijeli razred nagradi sa bodovima od 0 do 2, u zavisnosti od discipline i zalaganja koje su učenici pokazali. Bodovi se zbrajaju na sedmičnom i na mjesečnom nivou. Razrednik čiji je razred osvojio najviše bodova na sedmičnom nivou okreće kolo sreće i tako za sebe bira nagradu.


  Učenik onog razreda koji na mjesečnom nivou prvi skupi 200 bodova također okreće kolo sreće i tako bira nagradu za razred (moguće nagrade su: kvisko za test, sedmica dana dolaska u školu bez školske uniforme, mogućnost korištenja mobilnih telefona u periodu poslije ručka i slično).


  Ono što je zajedničko i za predmetnu i za razrednu nastavu jeste segment u kojem se nagrađuju pojedinačni učenici na kraju svake sedmice. Naime, svakog petka ujutru svaki nastavnik bira jednog učenika koji se po nečemu posebno istakao u toku protekle sedmice i obrazlaže zbog čaga ga je odabrao (učenik je pomogao nekom drugu, pomogao je nastavniku, pokupio je papirić...). Taj učenik automatski osvaja neki slatkiš i njegovo ime ulazi u bubanj za izvlačenje. Nakon što svi nastavnici nominuju učenike, izvlači se pet imena iz pomenutog bubnja i izvučeni učenici okreću kolo sreće pomoću kojeg biraju sedmičnu nagradu za sebe (ćevapi ili pica za ručak, novac koji mogu potrošiti u dućanu, kvisko za test i slično).

 •  
 •  
 •  
Osnovna ?kola "El-Manar"
Hamze ?elenke br. 1. Lu?ani, Ilid?a-Sarajevo
Tel: (033) 626-077   Fax: (033) 764-111

Bags are an replica handbags uk indispensable item gucci replica daily life. Sometimes when you go out and forget to bring a hermes replica , you will have a feeling of forgetting how to bring handbags replica. A good-looking bag will make your tastes rise several levels. replica handbags is the source of the face.